Olika smyckens betydelse bland kulturer & stammar

12.05.2014 17:47

Här har jag har tittat upp lite om olika piercingars betydelse främst i olika kulturer. Det finns så många olika kulturer och stammar så jag har valt ut några.

Piercingar är som många vet populärt världen över. Vissa bär dem för att de tycker att det är snyggt medan andra har piercingar på grund av bland annat religiösa och kulturella skäl. I vissa stammar i Afrika och Sydamerika är det vanligt att man töjer ut läppen för att kunna sätta in en så kallad lip plate (läpplatta). I sydvästra Etiopien t.ex. finns det så kallade Suri-folket där det ger kvinnorna status att töja läpparna. Detta är väldigt plågsamt, när kvinnorna kommit upp i lämplig ålder, vanligtvis vid puberteten, så slås de fyra nedre framtänderna ut och nedre läppen piercas. Sedan töjer de ut hålet med en pinne tills en lerplatta kan placeras. Storleken på plattan avgör hur många kor familjen får när hon gifts bort. Jag läste att detta dock inte var tvång. Det finns tydligen kvinnor som vägrar ha dem också men jag undrar om det är helt accepterat? 

(bild tagen från google)

Ett annat folkslag där kvinnan piercar sig är Beduiner som är ett nomadfolk i mellanöstern. Där får kvinnan en nässmycke, istället för förlovningsring, vid giftemål. Detta smycke är en statussymbol: dekorationen och storleken avslöjar familjens välfärd.

I olika krigarkulturer är det vanligt med septumpiercingar vilket har att göra med att stora betar ska ge ett fientligt uttryck. Bland till exempel Asmat-stammarna i Papua, Nya Guinea, så bär man så kallade Otsj, som är ben från för det mesta gris men ibland även från dräpta fiender, dvs, människor.

- Simon